Oog en droog! Dit kan jij doen tegen vervelende droge ogen.

Tips tegen droge ogen? Die zijn altijd welkom. In een tijdperk van mondmaskers en computerschermen, krijgt iedereen wel eens te maken met droge ogen

Draag je lenzen én breng je veel tijd door voor een computerscherm? Dan loop je extra risico op droge ogen. Hieronder lees je hoe je dat euvel vermijdt.

Eerst eens kijken: wat veroorzaakt droge ogen?

Droge ogen worden veroorzaakt door omgevings- én persoonsgebonden factoren. 

De meibomkliertjes aan je ogen voorkomen dat je traanvocht verdampt. Daardoor blijven je ogen steeds vochtig. Vanaf de leeftijd van 40 jaar vermindert hun werking aanzienlijk. Ook het dragen van contactlenzen heeft een invloed op de werking van de kliertjes. Naarmate je ouder wordt, vermindert ook je traanvochtproductie.

Tips: zo vermijd jij droge ogen

Gelukkig kan je met enkele eenvoudige ingrepen jouw gevoeligheid voor droge ogen verminderen. 

  1. Contactlensdrager? Kies de juiste lenzen

Als je contactlenzen draagt, heb je vaker last van droge ogen. Door de juiste contactlenzen te kiezen, kan je dat probleem echter flink verminderen. Kies lenzen die actief vocht vrijzetten. Die voorkomen dat het vocht op je ogen verdampt. 

  1. Ga slim om met beeldschermen

Als je voor een computer- of televisiescherm zit, knipper je minder met je ogen. Het traanvocht krijgt meer kans om te verdampen én verspreidt zich minder gelijkmatig over je oogoppervlak. Kijk elke 20 minuten weg van je scherm. Zorg ervoor dat je wat vaker knippert. En denk eens na over de aankoop van een luchtbevochtiger. Droge omgevingslucht heeft immers een negatieve impact op je ogen.

  1. Help je ogen een handje

Om je ogen regelmatig te bevochtigen, kan je kiezen voor kunsttranen. Let op: als je contactlenzen draagt, kies je het best voor kunsttranen zonder bewaarmiddelen. Gebruik dit hulpmiddel regelmatig, tot 4 keer per dag. 

  1. Zoek medisch advies

Als het probleem blijft aanhouden, consulteer dan een dokter. Droge ogen kunnen immers ook veroorzaakt worden door allergieën of bepaalde oogaandoeningen. Het is dan een slim idee om naar je ogen te laten kijken.

  1. Kom langs bij je opticien

Je opticien kent er alles van! Er zijn tal van hulpmiddelen – zoals brilglazen die aangepast zijn aan langdurig schermgebruik of oogdruppels   – die droge ogen helpen verminderen.

Breng ons een bezoekje

Klaar om komaf te maken met droge ogen? Win dan eerst eens advies in bij je opticien. Onze deur staat voor je open!